sub1 Home    sub1 Over VIEROOS    sub3 Activiteiten    sub5 OOOO    sub4 Opmerkelijk (blog)    sub2 Contact
Ondernemerschap (De gouden tip) 23-07-2012
 

 

Laatst ontving ik het boekje “De gouden tip” (uitgegeven door MT Mediagroep [o.a. van SPROUT] en De Goudse Verzekeringen) met daarin 55 ondernemersvragen en de antwoorden daarop.

 

Een van de vragen daarin is:

“ Is ondernemerschap nu een vaardigheid of word je ermee geboren?”

 

Deze vraag is door Arko van Brakel (*) beantwoordt. Een citaat van het eerste deel van het antwoord:

 

"Ondernemeschap is een vaardigheid die wel degelijk is aan te leren. En Sommigen zij beter af in een situatie waarin ze geen ondernemer zijn. Maar tegelijkertijd is mijn ervaring dat ondernemerschap voo veel mensen, die dat vaak zelf niet eens van tevoren hadden gedacht, een serieuze optie is.

Er zijn twee basiskenmerken die bepalen of je kunt ondernemen en wat voor ondernemer je bent:

1. Je persoonlijke waarden, eigenschappen, kwaliteiten en standaarden.

2. De die je kansen opgeving  

 

Ad 1. Ik heb van Anthony Robbins geleerd dat er drie archetypen ondernemers zijn: 'The Skilled Talent' (een artiest, vakman, specialist of ander specifiek talent), 'The Entrepreneur' (een creator; iemand die 'uit het niets, iets kan creëren', een bedrijf bijvoorbeeld) en 'The Manager' (een persoon die anderen in hun kracht zet en teams weet te organiseren).

 

Het archetype dat jij bent, bepaalt de vorm van ondernemerschap die je moet kiezen.

Bijvoorbeeld; als je een Skilled Talent bent, moet je niet gaan managen, een Manager moet niet de vakman uithangen en een Entrepreneur moet zo gauw mogelijk een manager aannemen om zich met het ondernemen bezig te houden, omdat hij anders zichzelf en zijn bedrijf frustreert. Ik zie te veel ondernemers in de problemen raken, of hun eigen groei belemmeren, hun mensen frustreren omdat ze een rol kiezen die niet bij ze past.”

 

 

Bovenstaande is al langere tijd door mij onderkend. Dat is ook de reden van de oprichting van VIEROOS, waarbij op deeltijd-basis ondersteuning aan de ondernemer (hierboven “The Skilled Talent” en “The Entrepreneur”) geboden wordt, zodat deze kan doen waar hij/zij goed in is.

 

 

 

(*) Arko van Brakel is Sprout-columnist en serie-ondernemer (Hij stond onder meer aan de wieg van Euronet Internet)

 
Terug
Reageer
<< Vorige post Volgende post >>
"Veranderen om te verbeteren"   |    info@vieroos.nl   |    +31 653 90 22 97   |   Juridisch/Disclaimer    |    © VIEROOS 2012