sub1 Home    sub1 Over VIEROOS    sub3 Activiteiten    sub5 OOOO    sub4 Opmerkelijk (blog)    sub2 Contact
Voorkom stress op vakantie 04-07-2012
 

 

Voorkom stress op vakantie

| 04 jul 2012 | P.P.J. Doodkorte | MT.NL

 

Werk thuislaten of juist op de hoogte blijven? Podiumauteur Peter Paul Doodkorte biedt een anti-stress vakantieplan.

Als u dit leest ben ik net – of al weer langer – terug van drie weken (werk)vakantie. Drie weken was ik in het zuiden van Frankrijk ondergedompeld in afwisseling. Samen mijn mijn vrouw – en later ook onze dochter – was ik welkom bij een camping in Saint Pantaléon, Frankrijk. Waar je echt Frans kampeert rondom de karakteristieke 13de eeuwse watermolen met vismeertje op een domein van 12 ha. Gelegen in de Quercy Blanc; een ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van Lot, Dordogne en Aveyron. Onze idyllisch en prachtig gelegen mobil home was van alle gemakken en luxe voorzien. Dus ook internet.

 

Werk thuislaten

Vakantie of een sabbatical kan ontspannend werken, maar dan moet je het wel goed aanpakken. Professor Dov Eden, organisatiepsycholoog op de Universiteit van Tel Aviv, onderzocht het stressniveau onder achthonderd professoren vóór, tijdens en na hun vakantie van een weekend, week, seizoen of jaar. Wat bleek? De duur van de vakantie maakt niet veel uit om tot rust te kunnen komen: zolang je het werk maar letterlijk thuis laat. Het is de bedoeling dat je uitrust op vakantie en je je batterij weer eens goed oplaadt. Maar al te vaak lukt dat amper. De eerste dagen ben je aan het bijkomen van de laatste stressvolle dagen op het werk en de tweede helft van je vakantie ben je je alweer druk aan het maken over het werk dat op je ligt te wachten.

Het is zo makkelijk nog niet om de dagelijkse sleur en stress los te laten. Ik kreeg vooraf dan ook de nodige goede tips mee:

 1. Zorg dat je vakantie lang genoeg is. Twee weken is een minimum om je lichaam en geest tot rust te brengen.
 2. Laat je laptop, blackberry en paparassen van het werk thuis!
 3. Neem geen telefoontjes van je werk aan op vakantie.
 4. Vertel aan iedereen op je werk dat je onbereikbaar bent.
 5. Blijf met je gedachten in het nu. Geef simpelweg aandacht aan wat er hier en nu gebeurt met degene met wie je nu op vakantie bent.
 6. Laat los. Laat je zorgen, angsten, verwachtingen en wensen vrij. Ze zijn er vast ook nog steeds als je terugkomt, dus besteed er tijdens je vakantie even geen aandacht aan.
 7. Kijk geen televisie. Helemaal niet. Laat de wereld maar even aan zichzelf over.
 8. Lezen is prima, maar dan wel een roman en geen werkgerelateerde lectuur.
 9. Luister naar muziek, of maak muziek. Prima om tot rust te komen.

 

Relaxte vakantie

Vakantiegangers zijn niet per definitie gelukkiger dan thuisblijvers, zo blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit Tilburg. Alleen mensen die een heel relaxte vakantie hebben gehad, voelen zich daardoor echt beter. Maar wat is een relaxte vakantie?

Velen vinden een vakantie pas relaxt als ze volledig loskomen van het werk. In hun ogen kun je een relaxte vakantie wel vergeten als de laptop van het werk meegaat op reis. Mijn vrouw was daar jaren erg stellig in en gaf aan dat de laptop zeker thuis moest blijven. Inmiddels weet zij beter. Ik laat tijdens mijn vakantie mijn mailverkeer gewoon doorgaan. Niet dat dit direct nodig is, maar uit hetzelfde Tilburgse onderzoek bleek ook dat het meenemen van de laptop voor velen juist stressverlagend werkt. Tijdens de vakantie kan de mail dan worden ‘weggewerkt’. Degenen die hun laptop thuislaten –hebben aan het einde van de vakantie vaak last van stress door het vooruitzicht een grote berg mail te moeten wegwerken.

Als ik nu thuiskom, kan ik de eerste dagen nog even rustig nagenieten. Bovendien heb ik heerlijk van de nodige wedstrijden van het Europese voetbalkampioenschap kunnen genieten, de nodige boeken kunnen lezen en – ook tijdens het werk – van een heerlijk glas rosé. Een vakantie doet veel goede dingen met mij. Ontspanning, opladen, nieuwe ideeën en verse moed. Ik kom dan ook na elke vakantie met een grote glimlach en gezonde blik weer op kantoor. En, ik heb tref niet enkele honderden ongelezen e-mails aan.

 

Terug van vakantie actieplan

Mocht u echter wel tot de categorie mensen behoren die het werk echt helemaal los laat tijdens de vakantie, en bent u bij terugkomst overladen door e-mails, dan heb ik een de volgende tips voor u: maak gebruik van 1 archiefmap en 3 actiemappen. Dit zijn de map 'Bewaren', waarin je alle mails opslaat die je niet meer gebruikt. De map 'Wachten Op' is voor alle mails waarmee anderen bezig zijn. De map 'Later / Misschien' is voor actiepunten die je wel wilt onthouden, maar die voorlopig geen aandacht vragen en tot slot de map 'Doen Deze Week' waar je alle mails in zet die je binnen een week wilt behandelen. Met deze structuur kun je optimaal een Terug van Vakantie Actie uitvoeren. Het gaat als volgt:

 1. Begin gewoon bovenaan met de mails te lezen en te verwerken richting je actiemappen als altijd.
 2. Werk zo de eerste week weg, gaat het lekker doe je nog een week.
 3. Ga scannen: door de mails heen scrollen op zoek of je op basis van afzender en onderwerp kan zien dat die mail echt nog behandeld moet worden. Die plaats je in de bijbehorende map.
 4. Tot slot ga je naar de map Doen Deze Week, die fungeert als takenlijst en doe alle acties die je in 2 minuten uit kunt voeren. Pak dan een goede kop koffie en ga eens een rustig rondje langs de collega’s doen. Je bent dan 2 uur verder en je kunt weer aan het werk met een lege inbox. Met frisse moed!

En, niet te vergeten, zet voordat je op vakantie gaat de Out-of-Office of Afwezigheidsmelder aan. Dit is typerend voor MS Exchange met Outlook, maar de meeste systemen kennen er wel een (of je kunt het via je webmail activeren bij je Internet Provider). Zorg dat Out-of-Office mensen altijd een duidelijk alternatief krijgen. Dus niet alleen melden dat je er niet bent, maar ook bij wie ze wel terecht kunnen incl. email adres en tel. nr. En zet tot slot de datum van terugkomst altijd een dagje verder dan waar is. Klopt niet maar werkt wel.

 
Terug
Reageer
<< Vorige post Volgende post >>
"Veranderen om te verbeteren"   |    info@vieroos.nl   |    +31 653 90 22 97   |   Juridisch/Disclaimer    |    © VIEROOS 2012